rogram Summer School 12<sup>th</sup>-14<sup>th</sup> October 2011

#### Wednesday, October 12<sup>th</sup> 2011 Time Duration **Event** Guest Facilitators Departure from Marta Andreatta. 08:30 am \_\_\_ \_\_\_ Würzburg Roswitha Gerhard 09:30 am 30 min Coffee \_\_\_ --Official start of the 10:00 am 15 min Paul Pauli -meeting Jaak Panksepp: Implications Christoph Renninger<sup>1</sup> The Neuroscience of for understanding depression Sandy $Popp^2$ 10:15 am 105 min **Primary Process** and development of new Margherita Lee Affects preclinical models 12:15 pm 75 min Lunch --\_\_ Thorsten Lau: Stem cell-Modeling the role of Jonas Waider<sup>3</sup> *derived monoaminergic* monoaminergic Julia Geißler<sup>4</sup> 01:30 pm 105 min neurons in the course neurons: models to study Sarah Sich of affective disorders molecular mechanisms of Karla Schraut from bedside to bench affective disorders 15 min 03:15 pm *Coffee break* --Marta Andreatta. 03:30 pm Social Activities \_\_\_ Roswitha Gerhard Marta Andreatta. Wine Degustation and 6:00 pm 120 min ---Roswitha Gerhard Dinner 8:00 pm Open end Casual getting together \_\_\_ \_\_

<sup>&</sup>lt;sup>1</sup> Affective Neuroscience

<sup>&</sup>lt;sup>2</sup> Preclinical modeling of depression

<sup>&</sup>lt;sup>3</sup> Serotonin deficiency and GABA imbalance a complex liaison

<sup>&</sup>lt;sup>4</sup> Affective disorders - A bedside perspective

ogram Summer School 2<sup>th</sup>-14<sup>th</sup> October 2011

# Thursday, October 13<sup>th</sup> 2011

Time	Duration	Event	Guest	Facilitators
08:00 am	60 min	Breakfast		
09:00 am	105 min	Current approaches in clinical ADHD research - aspects of a complex disorder	Marcel Romanos: Developmental Psychiatry - clinical aspects and research strategies in ADHD	Sören Merker Stefanie Biehl Juliane Kopf Antonia Post
10:45 am	15 min	Coffee break		
11:00 am	105 min	Psychological antecedents of economic behavior	<b>Carlos Alós-Ferrer</b> : Social preferences and self-control	Michael Zürn <sup>5</sup> Sabine Volk
01:00 pm	90 min	Lunch		
02:30 pm	105 min	Emotions: Philosophical Approaches	<b>Christoph Demmerling</b> : On the Philosophy of emotion. Problems and prospective	Tim Gollasch <sup>6</sup> Thomas Bulka
04:15 pm	105 min	Poster Sessions		GK members
05:30 pm	30 min	PI Meeting		
06:00 pm	60 min	Dinner		
08:00 pm	Open end	Casual getting together		

<sup>&</sup>lt;sup>5</sup> The Bargain Hunter: Self-Esteem in modern industrial societies <sup>6</sup> Neuroscience and Philosophy

ram Summer School -14<sup>th</sup> October 2011 th

## Friday, October 14<sup>th</sup> 2011

Time	Duration	Event	Guest	Facilitators
08:00 am	60 min	Breakfast		
09:00 am	105 min	Emotional modulation of the startle response	Terry Blumenthal	Agnes Gajewska <sup>7</sup> Kathrin Gschwendtner Sara Tupak Anne Guhn Laura Müller
10:45 am	15 min	Coffee Break		
11:00 am	105 min	Emotion regulation and cardiac autonomic activity	Julian Thayer: A neurovisceral integration perspective on emotional regulation	Adrian Meule <sup>8</sup> Ruben Real <sup>9</sup> Tobias Kaufmann
12:45 pm	90 min	Lunch		
02:15 pm	105 min	Emotion authenticity and interpersonal responses	<b>Eva Krumhuber:</b> From face to emotion: Perceived authenticity and expression decoding	Manish Asthana <sup>10</sup> Lingdan Wu Marta Andreatta
04:00 pm	15 min	Official end of the meeting		Paul Pauli
04:00		Meetings of Promotion Committees		

 <sup>&</sup>lt;sup>7</sup> Startle Modification
<sup>8</sup> Cardiac autonomic activity and the self-regulation of eating behavior
<sup>9</sup> Correlates of heart rate variability and decision making in moral dilemmas

Grogram Summer School 12<sup>th</sup>-14<sup>th</sup> October 2011

Member	Title of Poster		
Anne Guhn	Does rTMS accelerate Extinction Memory in Humans? Preliminary		
Anne Gunn	Data of a Fear Conditioning Paradigm		
Antonia Post	Contribution of early-life adversity on the behavior of Snap25		
Antonia Post	knockout mice		
Amin Wissnon	Contralateral masking in binaural-bimodal stimulation in the central		
Armin Wiegner	auditory system		
Hannah Genheim	The eyes are the windows to the soul. The interaction between		
	emotional facial expressions and gaze direction – a ssVEP-study		
Juliane Kopf	Impulsivity in ADHD – a striatal phenomenon?		
Karla Schraut	Prenatal stress and adult psychopathology: Role of the serotonin		
Karla Schlaut	transporter and epigenetic programming		
Kathrin Gschwendtner	The impact of Val158Met polymorphism on neuronal correlates of		
Kauli III Oschwendulei	emotional processing		
Laura Müller	Frontal and parietal oxygenation during two diagnostic tests for		
	Alzheimer's Disease		
Sabine Volk	The vivid face of morality – an EMG study on emotional reactions to		
Sabille Volk	(im)moral behavior		
Sara Tupak	Cognitive vs. perceptual processing of threat is associated with		
Sara Tupak	different neural, autonomic and behavioral correlates		
Sarah Sich	Expression pattern in murine brain tissue links Cadherin-13 to the		
Sarah Sich	serotonergic neurotransmitter system		
Stefanie Biehl	Increased Frontal, Parietal, and Fusiform Activation During Highly		
Stefanie Diem	Distracting Stimuli		
Sören Merker	SLC2A3 duplication and its potential implications for attention-		
	deficit/hyperactivity disorder (ADHD)		



### Social Program Wednesday, October 12<sup>th</sup> 2011

3:30 pm: walk to the Alzheimer Haus

### There are 2 alternatives:

4:00 pm: Guided Tour (in English) Alzheimer Haus5:00 pm: free time to discover Marktbreit on your own initiative

### Or:

4:00 pm: Guided Tour (in English) in Marktbreit5:00 pm: Guided Tour (in English) Alzheimer Haus

### Then for all:

5:30 pm: Walk to Obernbreit – appr. 30 min. (or ride by bus)6:30 pm: Wine tasting -

### Weingut Löther - Schwarzenberger Straße 7, 97342 Obernbreit