

Programme Summer-School 2008

Biopsychology of Emotion



Sunday, Oct. 19, 2008

Time	Duration	Event	Guest	Organizer
10:00 am		Departure in Würzburg		Gerhard,
				Schick,
				Günzler
12:30 am	1,5 hours	Check-in		Diergarten
02:00 pm		Official start of the meeting		
02:15 pm	15 min	Welcoming words		Pauli
02:30 pm	1,5 hours	Workshop: The amygdala-	Röper	Dobler,
		the brain's emotional center?		Eckert, Bonn,
				Weißflog
04:00 pm	30 min	Coffee Break		
04:30 pm	1,5 hours	Workshop: <i>The amygdala-</i>	Röper	Dobler,
		the brain's emotional center?		Eckert, Bonn,
				Weißflog
06:00 pm	30 min	Free Time		
06.30 pm	1,5 hours	Dinner		
08:00 pm	2 hours	Workshop: The Nose knows -	Oberzaucher	Frey,
		How odors influence our life.		Weiland,
				Jelinsky
10:00 pm	Open end	Casual get-together		

Monday, Oct. 20, 2008

Time	Duration	Event	Guest	Organizer
07:30 am	1,5 hours	Breakfast		
09:00 am	1,5 hours	Workshop: The emotional	Storbeck	Michalik,
		finger: On the interplay		Stemmler,
		between cognition and		Kordts,
		emotion.		Diergarten,
				Topolinski
10:30 am	30 min	Coffee Break		
11:00 am	1,5 hours	Workshop: <i>The emotional</i>	Storbeck	Michalik,
		finger: On the interplay		Stemmler,
		between cognition and		Kordts,
		emotion.		Diergarten,
				Topolinski
12:30 am	1,5 hours	Lunch		
02:00 pm	1,5 hours	Workshop: <i>Phenomenology</i> ,	Schmicking	Günzler,
		cognitive sciences and		Schick
		emotions.		
03:30 pm	30 min	Coffee Break		
04:00 pm	1,5 hours	Workshop: Phenomenology,	Schmicking	Günzler,

		cognitive sciences and	Schick
05:30 pm	30 min	<i>emotions.</i> Free Time	
06:00 pm	1,5 hours	Dinner	
07:30 pm	Open end	Casual get-together	

Tuesday, Oct. 21, 2008

Time	Duration	Event	Guest	Organizer
07:30 am	1,5 hours	Breakfast		
09:00 am	2 hours	Workshop: Musical	Kenny	Gorges
		performance anxiety.		
11:00 am	30 min	Coffee Break		
11:30 pm	2 hours	Workshop: Pain end	Garcia-Larrea	Puschmann,
		emotions.		Hahnenkamp
01:30 pm	2 hours	Lunch		
03:30 pm		Social activities		

Wednesday, Oct. 22, 2008

Time	Duration	Event	Guest	Organizer
07:30 am	1,5 hours	Breakfast		
09:00 pm	1,5 hours	Workshop: <i>The</i>	O'Doherty	Önal,
		neurophysiology of learning		Araragi,
		and decision making:		Dieler,
		examples from animal and		Andreatta,
		human studies.		Nietzer
10:30 am	30 min	Coffee Break		
11:00 am	1,5 hours	Workshop: <i>The</i>	O'Doherty	Önal,
		neurophysiology of learning		Araragi,
		and decision making:		Dieler,
		examples from animal and		Andreatta,
		human studies.		Nietzer
12:30 pm	15 min	Closing words		
12:45 pm		Official end of the meeting		
02:00 pm		Departure		Gerhard,
				Schick,
				Günzler,
				Schulz







Talks:

Marta Andreatta	The rewarding effect of a punishment.
Katharina Diergarten	Recognizing emotion in others primes emotional concepts.
Susanne Gorges	Performance anxiety during a public concert and a public
	speech.
Ingo Günzler	Metaphors of emotions – an analysis.
Saskia Hahnenkamp	Chronic musculoskeletal pain: Role of emotions in
	modulating neurobiological correlates.
Robert Kordts	Absence of fear = presence of love? The anticipated negation
	of aversion elicits approach.
Sarah Nietzer	Morphological investigations of the serotonin-transporter-
	knockout-mouse-model.
Anne Puschmann	Chronic migraine, stress and emotions –
	neuroimmunological and psychological correlates.
Johannes Schick	Intuition, melancholia and mania: Method and madness in
	the philosophy of Henri Bergson.
Sascha Topolinski	How the body shapes preferences.
Tina Dobler	Amygdala - An Introduction

Poster:

Johanna Brütting	How does exposure therapy work? A virtual reality study about the role of attention and distraction in aviophobia.	
Alica Dieler	Suppression of emotional words investigated with functional	
	Near-Infrared Spectroscopy (fNIRS).	
Michaela Eckert	Two-pore domain potassium channels are targets of	
	clinically used antidepressants.	
Heike Ewald & Evelyn	Fear conditioning in the virtual reality.	
Glotzbach		
Matthias Michalik	The rmore you know, the less you feel - the role	
	(un)certainty plays in affective experience.	
Cigdem Önal No evidence of emotional modulation of consolidat		
	sequence learning.	
Thomas Stemmler	A guilty conscience needs an accuser- Guilt and cooperation	
	a cognitive dissonance approach.	
Romy Weiland	Affective and facial responses to tastes in human adults.	
Lena Weißflog	Finding genes for ADHD.	